Melyik padlóburkolat a legideálisabb padlófűtéshez?

Járólap, gresslap, kerámia
100%
Laminált padló, szalagparketta
95%
PVC, Műgyanta
80%
Szőnyegpadló, hajópadló, bambusz
50%
Csiszolt beton, Látszó beton
100%

Padlófűtéshez szinte minden burkolattípus alkalmazható a megfelelő ragasztási és termosztát beállítási szabályok betartása mellett!

  • Járólap, gresslap és kerámia padló: Ezen anyagok kiválóan alkalmazhatóak padlófűtés esetén a jó hővezetési és hősugárzási képességüknek köszönhetően. Fontos, hogy a burkolást kizárólag jó minőségű flexibilis csemperagasztóval kell végezni.
  • Laminált padló, szalagparketta: Annak ellenére, hogy a laminált padlók manapság a legelterjedtebb burkolattípusok, mégis kevesen tudják hogy tökéletesen alkalmazhatóak padlófűtéshez! Hagyományos padlófűtésekhez léteznek hőáteresztő alátétlemezek melyek a hőleadó felület által sugárzó hőt átengedik a burkolat irányába. Kiválóan alkalmazható fűtési megoldás laminált padlók fűtésére az elektromos fűtőfilmes rendszerek melyek előnye hogy közvetlen a burkolat alá kerülnek, felfűtési idejük gyors és felújítás esetén akár a meglévő burkolatra is helyezhetőek padlószint emelkedés nélkül. Több gyártó feltünteti a csomagolásokon, hogy elektromos padlófűtéshez nem alkalmazhatóak azonban ez a fűtőszőnyeges/fűtőkábeles rendszerekre vonatkozik, a külön erre tervezett fűtőfilmes rendszerekre nem. A laminált padlók, szalagparketták hősugárzási hatékonysága a kő/járólap burkolatokhoz képest 90-95%-os. padlófűtéshez kifejezetten ajánlott burkolattípus
  • Szőnyegpadló, hajópadló, bambusz: A szőnyegpadlók és természetes fa tartalmú burkolatok hősugárzási hatékonysága a leggyengébb, legkevésbé összeegyeztethető padlófűtéses rendszerekkel, célszerű a fűtésrendszer méretezésekor ezt figyelembe venni amennyiben az igény mindenképpen ez a burkolattípus. A hősugárzási hatékonyság szőnyegpadlók esetében mindössze 50%-os a kőburkolatokhoz és laminált padlókhoz képest. Ez kizárólag a hőleadó felületek hőmérsékletének növelésével vagy az aljzatszigetelés túlméretezésével kompenzálható.
  • PVC és műgyanta: Ezen anyagok kiválóan alkalmazhatóak padlófűtéssel ugyanis jellemzőjük az alacsony burkolatvastagság és kis hőszigetelő képesség. A hősugárzási hatékonyság ezeknél a burkolattípusoknál közel 80%-os a kőburkolatokhoz és laminált padlókhoz képest. Károsanyag kibocsátásuk alacsony hőmérsékletű padlófűtések esetén nincs.
  • Csiszolt beton, látszó beton: Napjaink egyik leggyorsabban terjedő megoldása. Alkalmazásával esztétikus és különleges hangulatot kölcsönöz fűtött és nem fűtött padlóknak egyaránt. A cement kötőanyagú beton kiváló hővezető és hőtároló közeg. Kizárólag hőtároló padlófűtés kialakítására alkalmas "burkolat típus