VÍZSZIGETELÉS TALAJON FEKVŐ FÖDÉMEKEN

Bármely alkalmazott padlófűtési technológiáról legyen is szó, a megfelelő hő- és vízszigetelés elengedhetetlen. A megfelelő vízszigetelés (technológiai fólia) megakadályozza, hogy a hőszigetelés átnedvesedjen és elveszítse hőszigetelő képességét. Érdemes a lépésálló hőszigetelés alatt és felett is elhelyezni, tekintve, hogy talajon fekvő födém esetén a talajpára vagy talajnedvesség kerülhet a szerkezetbe. Ott minden esetben bitumenes vagy hegesztett pvc szigetelést kell alkalmazni. A padlófűtési rendszerrel ellátott épületek aljzatképzésének kivitelezése során különös figyelemmel kell kísérni a rétegrendek betartását.

HŐSZIGETELÉS

Az aljzat hőszigetelés funkciója szerint azt hivatott megakadályozni, hogy a szerelőbeton átvegye és elvezesse a megtermelt hőmennyiséget. A megfelelő minőségű lépésálló expandált (EPS ), extrudált (XPS) polisztirol vagy kőzetgyapot hőszigetelések kiválóan alkalmasak a fűtött aljzatok hőszigetelésére. A jelenlegi követelmény értékek eléréshez minimálisan 5cm rétegvastagság szükséges azonban fűtött padlók esetében javasolt 10-15cm-ben készíteni az aljzat hőszigetelését.

padlófűtés peremszigetelő sáv

A DILATÁCIÓS SZALAG SZEREPE ÉS FONTOSSÁGA

Vagy más néven peremszigetelő sáv. A fűtött padlók hőmérséklete változik, hőtágul. Ahhoz, hogy a falak ne legyenek kitéve a tágulás okozta nyomásnak, peremszigetelő sávot kell elhelyezni.

A dilatációs szalag emelett meggátolja, hogy a fűtött szerkezet (aljzatbeton) közvetlenül érintkezzen a falakkal, így azok közvetlenül nem vezetnek el hőt, különösen fontos ez könnyűszerkezetes épületek esetében ahol az acél tartószerkezet akár az alaplemezig is vezetheti a hőt.